facade insulation 978999 1920

Tepelná izolácia – Význam a materiály

Tepelná izolácia – Význam a materiály

Chránenie interiéru pred neželaným prehrievaním počas letných mesiacov, zábrana tepelných strát v zimnom období – kvalitná tepelná izolácia nezabezpečí len optimálnu klímu vášho obytného priestoru, tiež zníži náklady na energie, zvýši komfort bývania a poskytne celoročnú tepelnú pohodu.

Význam tepelnej izolácie

Dôležitým faktorom pre dosiahnutie komfortného bývania je tepelná pohoda. Vďaka správne aplikovanej izolácii sa budete cítiť vo vašom objekte príjemne celoročne. Výhodou izolácie nie sú len znížené náklady na vykurovanie či chladenie objektu alebo ochrana klímy z dôvodu menej intenzívneho vykurovania. 

Počuli ste o tepelných mostoch?  Nachádzajú sa na miestach, kde dochádza k zvýšeným tepelným tokom, teda k zvýšenému úniku tepla ako napríklad v rohoch, pri oknách a podobne. Z toho dôvodu sú tieto miesta náchylné na vznik kondenzácie a výskyt plesní. Správnym zateplením dokážeme tepelné mosty eliminovať a zachovať kvalitnú obyvateľnosť priestorov. 

Materiály

Aktuálne sa na trhu nachádza množstvo materiálov, z ktorých si pri zatepľovaní stavby môžeme vyberať. Či už ide o prírodné materiály alebo tie, ktoré vytvára človek, správnou voľbou a realizáciou dokážeme skvalitniť celý objekt.  Pri výbere tepelnej izolácie sa vždy stretneme s hodnotou súčiniteľa tepelnej vodivosti, ktorý  poukazuje na schopnosť materiálu viesť teplo. Čím je údaj nižší, tým má daný materiál lepšiu izolačnú vlastnosť.

Expandovaný polystyrén 

Materiál patrí vďaka cene medzi najpoužívanejšie.  Aplikuje sa najmä na steny,  podlahy, strechy či základy. Kvôli jeho krehkosti sa v ňom môžu tvoriť trhliny. Použitím správnej hrúbky materiálu docielime účinné zateplenie. Súčiniteľ tepelnej vodivosti od λ = 0,037 W/(m . K)

Výhody
Cena
Elektroizolačné vlastnosti
Netoxickosť
Nevýhody
Horľavosť
Neekologickosť
Krehkosť
Citlivosť na vlhkosť

Extrudovaný polystyrén

Extrudovaný polystyrén rozoznáme od expandovaného tak, že sa po rozlomení nedrolí na malé guličky.  V porovnaní s penovým polystyrénom je nenasiakavý a preto je vhodný na vonkajšiu izoláciu aj do vlhšieho prostredia. Tiež je pevnejší a odolnejší voči zmenám teploty. Súčiniteľ tepelnej vodivosti od λ = 0,030 W/(m . K)

Výhody
Efektívnosť aj vo vlhkom prostredíCenaNie je nasiakavýOdolnosť voči zmenám teplotyPevnosť
Nevýhody
Neekologickosť

Penový Polyuretán (PUR izolácia)

Predstavuje  účinnú izoláciu, ktorá odolá extrémne nízkym aj vysokým teplotám. Používa sa ako izolačný materiál najmä v podkroviach a strechách. Izolácia vo forme peny dokáže vyplniť stavebné škáry. Po zabudovaní nemení tvar a má trvalé izolačné vlastnosti. Súčiniteľ tepelnej vodivosti od λ = 0,023 W/(m . K)

Výhody
Obtiažna horľavosťOdolnosť voči teplotámVšestranné využitieVhodný na vyplnenie prasklínDlhá životnosť

Nevýhody
Potreba chrániť pred UV žiarenímNie je možné ho recyklovaťNeekologickosť

Minerálna vlna

Patrí medzi najčastejší druh izolácie. Vyrába sa tavením hornín. Čadiča, vtedy ide o kamennú vlnu alebo kremičitého piesku, z ktorého sa, s pridaním sklotvornej zmesi, produkuje sklená vlna. Má všestranné využitie ako izolácia bytových či rodinných domov. Používa sa na zateplenie podláh, striech, stropov a radí sa medzi ekologické izolačné materiály. Súčiniteľ tepelnej vodivosti od λ = 0,035 W/(m . K)

Výhody
Prírodný pôvod surovín
Ekologickosť
Nehorľavosť
Odolnosť proti plesniam
Dlhá životnosť
Odolnosť voči vysokým teplotám
Vhodná na izoláciu stavieb s kontaktnými aj prevetrávanými fasádami
Nevýhody
Vysoká nasiakavosť
Objemová hmotnosť
Nutnosť používania ochranného odevu pri manipulácii

Penové sklo 

Vďaka svojej odolnosti voči vode,  je vhodné na izoláciu spodnej stavby ako  napríklad pivnica. Eliminuje tepelné mosty a využíva sa pri energeticky úsporných domoch, ale aj ako izolácia pojazdných striech. Veľmi dobre znáša vysoké teploty. Súčiniteľ tepelnej vodivosti od λ = 0,040 W/(m . K)

Výhody
Nehorľavosť
Ekologickosť
Odolnosť voči tlaku, vode, vysokým teplotám
Odolnosť voči plesniam, chemikáliám

Nevýhody
Cena
Vyššia spotreba energie pri výrobe

Vákuové izolačné panely 

Vákuové izolačné panely majú veľmi nízku tepelnú vodivosť. Hrúbka panelov neovplyvňuje izolačné vlastnosti a z toho dôvodu predchádzajú problému spätému s výškovými nerovnosťami pri napájaní izolácie na rôzne časti stavby. Svoje využitie nachádzajú na plochých strechách či terasách. Súčiniteľ tepelnej vodivosti od λ = 0,004 W/(m . K)

Výhody
Nízka tepelná vodivosť
TuhosťVysoká izolačná schopnosť 
Hrúbka panelov

Nevýhody
Vysoká cena
Citlivosť na mechanické poškodenie
Nákladná výroba

Nie ste istý, ktorý materiál je pre Váš obytný priestor najvhodnejší? Kontaktujte nás, nezáväzne Vám poradíme a poskytneme cenné informácie.

Podobné články

Inšpirácie, zaujímavé tipy a trendy pre ideálne bývanie.

Tepelné čerpadlá - typy, ktoré si vybrať?
Tepelné čerpadlo je zariadenie, ktoré pomocou mechanickej práce prenáša teplo z jedného miesta na druhé. Dokáže zabezpečiť vykurovanie aj chladenie,...
Fotovoltika - všetko, čo potrebujete vedieť
Fotovoltický systém je vhodný pre firmy aj domácnosti, ktoré majú vysokú spotrebu elektriny počas dňa, v čase, keď je aktívne...